Coś smacznego!,  Strona główna

Bieg w -16 stopniach. Pierwsze batony. Podsumowanie 2/52.

Doczekałem się w końcu biegu w -16 stopniach Celsjusza. Dawno tak mróz nie złapał mnie za nos.  Ciekawe ile w tym roku wyniesie różnica w temperaturze pomiędzy najzimniejszym a najcieplejszym treningiem.  Oprócz kilometrów udało się podejść do pierwszego przepisu na własne batony biegowe. Nigdy nie sądziłem, że będzie to tak wyzwalające uczucie 🙂 

 

Zimno motywuje?

Jeszcze świeżo po treningu. Od rana zawitaliśmy z przyjaciółmi w nowej miejscówce biegowej. Szukamy ciągle nowych, by sprawdzić ile uda się nam wykręcić przewyższenia przy relatywnie małej odległości. Dziś wybór padł na Kotłów. Małą miejscowość położoną niedaleko Ostrzeszowa i Ostrowa Wielkopolskiego. 

Na miejscu byliśmy około 9 rano. Termometr wskazywał magiczne -16 stopni. Rzeczywiście po wyjściu z samochodu od razu można było wyczuć specyficzne uczucie zamarzania włosków w nosie podczas wdechu. Ubrani na cebulkę, po chwili zachwytu nad zamrożonymi drzewami, ruszyliśmy w drogę. Planem treningu jak zwykle zajął się Maciek. To on stoi za najlepszymi widokowymi trasami naszych wypraw. Cała trasa podzielona została na trzy powroty do aut. Cała przyjemność biegu w takich warunkach, to przede wszystkim dźwięk trzeszczącego śniegu. Być może będzie to jeden z najprzyjemniejszych dźwięków podczas zimowych wybiegań. 

 

Czy zimno/mróz motywuje? Myślę, że tak. Na całą tą sytuację patrzę jak na możliwość złamania kolejnej granicy. Dzięki dobremu przygotowaniu do takiego treningu i przezwyciężeniu myśli, że zmarzniesz, możesz do swojego biegowego CV dopisać nowe osiągnięcie. W związku z tym, że w moich okolicach takie temperatury to raczej rzadkość, ciężko o lokalny trening w warunkach poniżej -10 stopni. Dziś nadarzyła się okazja. Być może ktoś nie miał w planie dziś trenować (bez względu na rodzaj sportu), a pogoda go do tego przekonała. Pamiętajcie wspomnienie takiego biegu w takich warunkach będzie Wam towarzyszyć jeszcze bardzo długo. Gdy pewnego dnia nie będzie się chciało wyjść z domu, by poruszać się aktywnie bo… (tu wstaw ulubiony pretekst) przypomnijcie sobie dzisiejsze warunki i to, że mimo wszystko udało się dziś wyjść na świeże powietrze.

Tydzień 2/52

Zimno zimnem, jednak coś tam się udało nabiegać. 24 kilometry, ale za to jakie 🙂 Oczywiście wszystkie statystyki możecie śledzić tutaj.

Dużo śniegu, spory mróz, zadymka, powolnie padający śnieg w świetle lamp ulicznych. Wszystkie te czynniki mogę odhaczyć z listy. 

Spalone prawie 1500 kcal w 2 i pół godziny.

To tyle co:

7 dni porannego wyzwania

Jak to jest z tym porannym bieganiem? Pomogę Wam to zobrazować na własnym przykładzie. Obserwujcie Wygórowanego na fanpage.

Oczywiście każdy kto przystąpi do wyzwania i spełni wszystkie warunki może liczyć na pyszną zdrową niespodziankę.

Wygórowany baton.

Jak już wiecie z początkowego wpisu jednym z wiodących tematów będzie próba zmiany chemicznych wspomagaczy (żeli, proszków) naturalnymi odpowiednikami.

W tym tygodniu wystartowałem z zabawą dotyczącą mieszanki. Gdzieś w głowie miałem już zarys składu jaki mi odpowiadał. Po przygotowaniu wszystkich składników i ich przetworzeniu uzyskałem taki efekt:

Jeszcze nie chcę się mocno rozwodzić nad składem mieszanki. Na chwilę obecną kostka 10 gram zawiera około 50 kcal i stosunek węglowodanów do tłuszczów to 2:1. Dziś pozytywnie przeszła test smaku oraz przyswajalności w biegu. Kostki dobrze się gryzło, szybko się rozpadały. Niestety minusem była ich pierwotna forma. Przy niskiej temperaturze niektóre rozpadły się w plecaku. 

Wniosek:

  • poprawić lepkość nie zwiększając przy tym przyczepności do zębów
  • podnieść wartość kaloryczną kostki
  • może wyprowadzenie wiodącego smaku pomoże w utożsamieniu kostki

Może Wy macie jakieś idealne przepisy na kulki mocy lub batony oparte na naturalnych składnikach? Piszcie śmiało na fanpagę lub na wygorowanybiegacz@gmail.com.

Każdy przepis przetestuję i opisze rezultaty 🙂

Podaj dalej, zainspiruj kogoś:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *